BLOG: functie Secretaresse anno 2019

Een vriendin heeft een nieuwe baan als assistent manager. Op mijn vraag of zij dan ook net als ik als secretaresse aan de slag gaat antwoordt mijn gesprekspartner: “Nee, natuurlijk niet. Ze gaat aan de slag als rechterhand van de manager. Ze moet veel regelen en organiseren en heeft de mogelijkheid later door te groeien in de functie van de manager.”

Ik heb er verder niet op gereageerd, maar toch voelde ik even een vlaag van verontwaardiging door mij heen trekken. Gevolgd door een gevoel van trots, want of je het nu assistent manager, directiesecretaresse of office assistant noemt, de functie op zich blijft onmisbaar voor elk bedrijf.

Alleen de functietitel secretaresse blijft herinneringen oproepen aan lang vervlogen tijden. Uit het onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) blijkt dat het beroep secretaresse in de imagolijst van 138 beroepen op plek 73 staat. Zo gek doet het beroep het dus nog niet. Hoe komt het dan dat er nu al jaren geluiden uit deze beroepsgroep te horen zijn dat de functietitel denigrerend is?

De beroepsgroep wordt door leken vaak geassocieerd met de taken die vroeger primair waren voor de secretaresse: het verzorgen van de koffie, het uittypen van documentatie en het eerste aanspreekpunt voor balie en telefoon. Maar waarom maakt het de huidige groep secretaresses wat uit wat een ander van hen denkt?

Het heeft volgens mij vooral te maken met zelfvertrouwen. Heb je vertrouwen in jezelf en weet je waar je kracht ligt dan maakt het je niet zoveel uit hoe je genoemd wordt. Zo stelt de “rechterhand” van een onlangs overleden topondernemer:

“De titel is niet belangrijk. Als je de capaciteit hebt kom je op de goede plek. Je hebt ook niets aan de titel directeur op je visite kaartje als je niet over de juiste capaciteiten beschikt. Zonder kwaliteiten val je snel door de mand.”

Zo lang je je vak met vuur en vlam blijft uitoefenen en je kunt zorgen dat je je passie voor je werkzaamheden behoudt, dan is het nog niet zo zwaar gesteld met de beroepsgroep. Toch wil ik graag mijn steentje bijdragen aan het opkrikken van het imago van de titel secretaresse. Op 4 september organiseer ik daarom een lunchbijeenkomst voor een klein groepje ervaringsdeskundigen. Met hen gaan we verder praten over dit onderwerp.

Er klinken veel geluiden van organisaties die met dezelfde materie bezig zijn. Het lijkt mij nuttig om hierin de verbinding te zoeken. Heb je een suggestie of een stelling die ik het selectieve groepje voor kan leggen op 4 september? Laat het me weten via hester@secretarysolutions.nl

Holten, 28 augustus 2018